5 x waarom squashen zo gezond voor je is

Squashen intensieve sport en gezond

Dat squashen een enorm intensieve sport is en goed is om fit te blijven weten we allemaal al, maar wist jij ook dat squashen tot de gezondste sporten ter wereld behoort? Daar is (nog) niet iedereen van op de hoogte. Squash is vergeleken met een aantal andere sporten, zoals basketbal, fietsen, zwemmen, roeien en hardlopen. Daaruit is gebleken dat squash de gezondste van allemaal is! Maar wat maakt squashen eigenlijk zo gezond voor je? In deze blog vertel ik je waarom squash de gezondste sport is die je kunt beoefenen.

5x gezond worden door te squashen

Squashracket en balletjes

Waar is squash spelen zo leuk en goed voor je? Nou, daar zijn vele redenen voor. Zo wordt je er fitter door, geeft het je energie, verbetert het je nachtrust en vergroot het de kans dat je gezond ouder wordt. Daarnaast kun je deze sport het hele jaar door beoefenen en doet squashen ook je sociale leven goed. Je ontmoet nieuwe mensen en hebt samen plezier. Tja, dan wil jij dit toch ook gaan doen? De 5 belangrijkste redenen wat squashen tot de gezondste sport ter wereld maakt, heb ik hieronder voor je op een rij gezet.

1. Calorieën verbranden

Squashen is één van de meest intensieve sporten die er is. De bal stuitert alle kanten op en het spel gaat ontzettend snel. Hierdoor ben je als speler continu in beweging, waardoor je in korte tijd relatief veel calorieën verbrand. Een gemiddelde speler kan in een half uurtje squashen al ongeveer 300 calorieën verbrande. Een competitiespeler zelfs 500! Dit zijn meer calorieën dan bij welke sport dan ook, waardoor squash met kop en schouders boven alle andere sporten uitsteekt. Hierdoor is squash super gezond voor en uitermate geschikt om je lichaamsgewicht op peil te houden of zelfs af te vallen. Het is zeker in deze tijden, waarin iedereen het steeds drukker heeft, een perfect sport. Binnen een erg korte tijd heb je namelijk een hele goede work-out.

2. Coördinatie en flexibiliteit

Dat het squashspel zo snel verloopt, heeft nog meer voordelen. Doordat de bal alle kanten op gaat, moet je er op tijd bij zijn en snel kunnen reageren. Een groot gedeelte van deze sport staat in het teken van het juist raken van de bal, terwijl je onder druk staat. Ook als je buiten adem en uitgeput bent. Wanneer je regelmatig squasht, scherp je je reflexen aan. Daarnaast ontwikkel je ook snel een goede hand-oog coördinatie.

Squash gezond veel voordelen

3. Spierontwikkeling

Tijdens het squashen train je al je spieren. Tijdens het spel moet je veel draaien en instappen om alles te kunnen bijhouden. Dit bevordert je flexibiliteit, waardoor je leniger wordt. Naast de flexibiliteit van je spieren, vergroot je ook de kracht ervan. Je ontwikkelt onder andere sterke schouders en armen, maar je traint ook nog allerlei andere spieren. Bij het slaan, is het van belang om in balans te blijven, waardoor je constant je buikspieren gebruikt. En tijdens het rennen en duiken naar de bal krijgen je bil- en beenspieren het ook zwaar te verduren. Hierdoor kun je dus wel stellen dat een potje squash gelijkt staat aan een full body work-out. Squashen is daarom de perfecte sport om die summerbody te kweken.

4. Fysieke en geestelijke gezondheid

Squash is niet alles goed voor het verbranden van calorieën, je coördinatie, flexibiliteit en spierontwikkeling, het draagt ook bij aan je fysieke en geestelijke gezondheid. Dat een actieve levensstijl de kans op bepaalde (chronische) aandoeningen vermindert, is algemeen bekend. Denk aan diabetes, overgewicht en hart- en vaatziektes. Reden hiervoor is dat regelmatig bewegen je immuunsyteem versterkt en de doorgang van voedsel bevordert, waardoor afvalstoffen weer snelle afgevoerd worden.

Vrouw squash als sport is erg gezond

De cardiovasculaire ontwikkeling die je lichaam met squash doormaakt is enorm. Tussen de rallies zit gemiddeld maar 15-20 seconden rust, wat maakt dat je hartslag geen kans krijgt om omlaag te gaan. Sommige rallies kunnen wel twee minuten duren, waardoor je erg lang heel super intensief bezig bent. Hierdoor gaat je conditie met grote sprongen vooruit en zal je je na een tijdje al fitter voelen dan ooit!

Naast je lichamelijke gezondheid is squash ook een goede sport voor je geestelijke gesteldheid. Bewegen werkt ontspannend, verlaagt je stressniveau en bevordert je sociale contacten. Omdat squash één van de meest competitieve sporten is, is het ook heel gezond voor je mentale kracht. Win-win situatie dus!

5. Fitter dan ooit

Het is wel duidelijk dat squash een ontzettend leuke en intensieve sport is, die enorm gezond voor je is. Je bent non-stop in beweging en er zijn maar weinig pauzemomenten, vergeleken met andere sporten. Omdat het zo leuk is om te doen merk je, wanneer je bezig bent, eigenlijk niet eens dat je super intensief aan het sporten bent. Als je een sport leuk vindt, is de drempel om te gaan ook een stuk lager. Dit zorgt er voor dat het consistent blijven sporten je een stuk makkelijker af zal gaan. Dit alles maakt squash de perfecte sport om fitter én gezonder te worden.

Veel plezier en succes op de baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *