Na een drukke dag squashen? Deze tips zorgen voor extra motivatie

Oefeningen sterkere beenspieren

Soms kijk ik vol bewondering naar die fitte dames die na hun werk meteen gaan sporten. Hoe doen ze dat toch?! We vinden het allemaal weleens lastig om onszelf te motiveren om te gaan sporten. Vooral nu de herfst in volle gang is en de winter in zicht. Voor veel mensen zijn de donkere, druilige en koude dagen een reden om zichzelf na een lange (werk)dag terug te trekken op de bank of zelfs in bed. Je hebt wel tijd, maar wilt die niet benutten om bijvoorbeeld te gaan squashen. Terwijl je je er maar al te goed van bewust bent dat je er juist energie van krijgt. Herkenbaar? Dan kun jij de tips in deze blog vast goed gebruiken voor wat extra motivatie, om na een lange dag te gaan trainen.

7x tips voor meer motivatie

Sporten squash met sportbuddy motivatie

Vaak ontbreekt de motivatie als je na een lange dag studeren, werken of wat dan ook, eindelijk klaar bent. Ook al kun je het voor jezelf nog zo mooi beargumenteren. Je bent moe en duikt liever met een dekentje op de bank. Ik heb er zelf ook regelmatig last van, vooral in deze periode van het jaar. Je weet dat het gezond is, je je er fitter door gaat voelen en dat het je helpt om je doelen te behalen. Hoe krijg je jezelf dan toch naar buiten en/of richting de sportclub? Dan lees je hieronder! Scroll snel verder voor een dosis motivatie! 

1. Sporten is waardevol

De eerste motivatie tip is erg belangrijk en ook heel eenvoudig. Soms moet je jezelf even een peptalk geven, zin maken en het gewoon gaan doen. Juist wanneer jij sporten gaat zien als iets dat “moet”, werkt dat averechts voor je motivatie. Bij iets dat “moet” voelen we vaak automatisch weerstand om het te gaan doen. Bedenk in plaats daarvan hoe waardevol het is als je even een uurtje gaat trainen. Kijk niet alleen naar dat ene moment, maar sta stil bij wat je het gaat brengen. Je zult merken dat je ineens een stuk makkelijker squashen gaat.

2. Ontspanning

Drukte en stress door bijvoorbeeld je werk kan slapeloze nachten en vermoeidheid veroorzaken. Dit leidt uiteindelijk tot minder motivatie om te gaan sporten. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je jezelf een trap onder je kont geeft en tijd probeert vrij te maken voor het trainen. Door het sporten wordt het stresshormoon cortisol afgebroken, waardoor je achteraf sneller en beter kan ontspannen.

Plan maken om gemotiveerd te worden sporten

3. Plan je sportmomenten in

Dit heb je waarschijnlijk al in talloze artikelen en/of blogs gelezen, maar het kan niet vaak genoeg herhaalt worden. Plan je trainingen bij voorkeur zo ruim mogelijk van te voren in en zet ze in je agenda. Als iets in je planning staat houd je hier dag ervoor en de dag zelf rekening mee. Hierdoor ga je je erop instellen dat je het ook daadwerkelijk gaat doen, in plaats van dat je aan het einde van je (werk)dag wel kijkt of je nog zin hebt. Het kan ook helpen om op vaste dagen te squashen. Op deze manier plan je er tijd voor in en maak je er een gewoonte, waardoor de kans vele malen groter is dat je ook echt gaat sporten.

4. Ga direct door

Het is misschien best pittig om meteen vanuit het werk te gaan squashen, maar het voorkomt wel dat je eenmaal thuis compleet inpakt en op de bank blijft hangen. Vanuit je werk zit je meestal nog aardig hoog in de energie, waardoor het makkelijker is om in één keer door te gaan. Het werkt zelfs nog beter als de sportclub zich in de buurt van je werk of op de route naar huis bevindt. Zo heb je bijna geen kans om die training te skippen.

Vrouw heeft motivatie om te squahen

Wil je toch nog even een momentje van rust pakken, voordat je gaat squashen? Doe dit dan niet langer dan 15 minuten. Wanneer je langer gaat rusten of slapen, raak je volledig versuft en ben je zeker weten te moe om nog te gaan trainen. Een kwartier is net lang genoeg om je lichaam van nieuwe energie te voorzien.

5. Wees voorbereid

Wil je direct van het werk gaan sporten? Voorbereid je hier dan ook op voor. Zorg dat je je sportkleding en trainingsspullen klaar hebt liggen. Wanneer je je sporttas bij je hebt, is de drempel minder groot en geef je niet alleen aan jezelf, maar ook aan je collega’s het signaal af dat je nadien gaat squashen. Zo word je meer gepusht, dan wanneer je thuis op de bank ploft en je je nog moet omkleden. Je verplicht jezelf om meteen aan de slag te gaan, mé§t de gedachte dat je de rest van de avond lekker kunt luieren. Ideaal toch?! Dus…kleed je op kantoor om, neem iets kleins te eten en ga gelijk naar de sportclub.

6. Sportmaatje

Een extra stok achter de deur is samen met een vriend of vriendin sporten. Je bent veel minder geneigd om na een lange dag thuis te blijven, als je hebt afgesproken om met een sportbuddy te gaan trainen. Ook al ben je moe, het helpt je om je te motiveren en je weet dat jullie voor hetzelfde doel gaan. Bovendien is het ook nog eens super gezellig. Dit is en blijft nog altijd de beste tip, want zo kun je elkaar pushen voor én tijdens de training.

Samen sporten is extra motivatie

7. No excuses

We kunnen allemaal honderden redenen verzinnen om niet naar de sportclub te gaan. Te moe, lange dag, drukke dag op het werk, geen zin, te koud en te nat buiten en ga zo maar door. Probeer hier niet aan te denken en focus je juist meer op de redenen waarom je wel moet gaan trainen. Het gevoel na de training of de doelen die je bijvoorbeeld wilt halen. En zo zijn er wel meer redenen te bedenken om je sportoutfit aan te trekken, je squashspullen bij elkaar te pakken en te gaan knallen! Beloon je zelf na een sportsessie met een warme douche, een kop thee, iets lekkers en een goed boek of een leuke film of serie. Als je dit van te voren met jezelf afspreekt, helpt dit je te motiveren en zo heb je ook iets om naar uit te kijken.

Met deze tips is het bijna onmogelijk om je trainingen over te slaan. Geen slechte smoesjes meer verzinnen, maar gewoon lekker gaan knallen tijdens je training. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *