Met deze tips wordt je een betere squasher en maak je het nog leuker

Squash materialen tips

Het is een gegeven dat squash één van de meest gezonde sporten is. Op de squashbaan verbrandt je 10% meer calorieën dan met elke andere sport dan ook. Het is zowel fysiek als mentaal een veeleisende sport. Je kunt dus heel goed fit worden zonder loopband en roeimachine. Vergeleken met tennis is deze intensieve sport ook nog eens veel eenvoudiger om te spelen. Zelfs als je er minder goed in bent, heb je nog steeds het gevoel dat je intensief bezig bent. Naast gezond is squash ook een leuke sport waar je veel plezier aan kunt beleven. Het kan best lastig zijn om voor jezelf de beste manier te vinden om het spel te spelen. De perfectie benaderen is bijna onmogelijk. Toch zijn er een aantal tips waarmee je nóg meer uit squash kunt halen, waardoor je sterker, fitter en véél sneller kunt worden. Lees gauw mee!

Warming up & cooling down

Voor een optimaal resultaat is het verstandig om voor het squashen een goede warming-up te houden en na de training een goede cooling-down. Dit is bij squash nog iets belangrijker dan bij andere sporten. Als je dit achterwege laat, is de kans op blessures groter. Kies voor de warming-up bij voorkeur voor flex-drills. Dit zijn Squash coaching tipsoefeningen, zowel eenvoudig als wat moeilijker, waarbij je een welbepaald aspect van je techniek traint. Door deze oefening te herhalen stuur je je bewegingen bij, voer je ze bewuster uit en worden ze meer een gewoonte. Hierdoor spant je je veel minder in en worden je spieren minder belast. Denk hierbij aan drills met lunges en armbewegingen. Deze oefeningen verhogen je flexibiliteit in de schouder- en heupgewrichten die je tijdens een potje squash zwaar gaat belasten. Besteed na het squashen ongeveer 5 – 10 minuten aan een cooling-down.

De juiste materialen

Als je gaat squashen heb je de volgende materialen nodig: een racket, squashbal, sportkleding en schoenen. Sommigen gaan enthousiast de baan, zonder de juiste materialen. Het is bij squash heel belangrijk dat je een goed racket, de juist bal en de juiste kleding hebt. Iedereen kan het spel spelen, maar alleen als je beschikt over de juiste materialen. Als dit niet het geval is, kun je al snel teleurgesteld en gedemotiveerd raken omdat het spel niet gaat zoals je had verwacht. Voor volwassenen zijn er vier soorten squashballen verkrijgbaar. Je speelniveau is bepalend voor welk type bal het meest geschikt is voor jou.

Het juiste racket kiezen lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Squashrackets zijn door de volgende eigenschappen van elkaar te onderscheiden: bladgrootte van het racket, de balans, het materiaal waarvan het racket is gemaakt, het type racket, het gewicht van het racket en het merk van het racket. Belangrijke persoonlijke punten om naar te kijken om de juiste keuze voor een racket te kunnen maken zijn je techniek, je kracht, je snelheid, je speelstijl en je spelniveau. Voor het advies en het aanschaffen van de perfecte materialen kun je terecht bij de diverse sportcentra en sportwinkels.

Neem een paar lessen

Er is gebleken dat het slaan van een squashbal 1.000 tot 2.000 keer herhaald moet worden om geautomatiseerd te zijn en tussen de 10.000 en 20.000 keer om de slag met het racket zonder nadenken en op een ontspannen manier uit te kunnen voeren. Om ervoor te zorgen dat je de juiste technische basiselementen beheerst en de goede slagen kunt maken, is het verstandig om een aantal lessen te nemen. Dit kunnen privélessen, maar ook groepslessen zijn. Ga niet gewoon de baan op en de bal blindelings met je racket te slaan.Tijdens de lessen leer je een aantal essentiële dingen als hoe je je voeten moet plaatsen, je het racket moet vasthouden en hoe je het beste een uitzwaai kunt voorbereiden en uitvoeren. Hierdoor zullen je vaardigheden verbeteren en je niveau als squasher snel vooruit gaan. Dit zal je plezier in deze sport alleen maar verhogen.

Beter squashen tipsDe basis

De basisbeweging bij squash zijn de swings, de squashswings. Blijf hier altijd aan werken. De squashswings zijn soepele en gecontroleerde bewegingen. Alleen vlak. voordat je de bal raakt is de beweging echt heel snel. Door je swing te perfectioneren krijg je het squashen beter onder de knie en wordt je een betere speler. Je ballen worden verrassender én sneller. Door ook je backswings te werken, versterk je de rotator cuvffs in je schoudergewricht. Hiermee versterk je het meest kwetsbare deel van het menselijke bewegingsapparaat.

Sprong kracht

De meeste kracht komt bij het slaan van de squashballen uit je benen. Om het spel beter te kunnen beoefenen en meer impact aan de ballen te kunnen geven, kun je de spieren in je onderlichaam extra gaan trainen in de sportschool. De lunge is de perfecte oefening hiervoor en dan vooral de jumping variant. Hiermee ontwikkel je namelijk explosieve snelheid. Je springt elke keer vanuit de lunge houding explosief omhoog en in de lucht wisselen je benen van positie. Dit herhaal je zo vaak mogelijk. Hoe meer je naar beneden zakt, des te meer heb je aan deze oefening en gaat je sprongkracht snel vooruit.

Beheers je kracht

Voor squash heb je naast sterke beenspieren ook sterke onderarmen nodig. Een goede squashspeler kan deze kracht ook gedoseerd gebruiken. Als je dit niet goed doet en bijvoorbeeld aleen maar in het handvat van je racket knijpt, beschadig je de gewrichten in je polsen en ellebogen. Bij elke bal die je slaat moeten je elleboog en pols de trillingen absorberen. Daarom is het belangrijk om te leren dat je je racket net zo vast houdt als een zak chips. Maar dan wel een zak chips die telkens aan je greep probeert te ontsnappen. Als je deze vaardigheid onder de knie hebt, zal de kracht in je handen nog sneller toenemen en kun je langer spelen. Ben je extra zuinig op je gewrichten? Dan zijn speciale rackets die meer vibraties kunnen opvangen misschien iets voor jou. Deze zijn wel iets duurder, maar dan heb je ook wat.

Doe alsof

Over het algemeen speel je beter als je voor je training of je match aan een paar minuten uittrekt voor zogenaamde ghost-shots. Dit zijn shots zonder bal. Deze shots activeren je zenuwbanen waarmee je spieren door je hersenen worden aangestuurd. Je bijnieren pompen adrenaline in je bloed en je krijgt meer focus. Hierdoor Tips om beter te kunnen squashenwordt onder andere je reactievermogen sneller, de reactietijd wordt korter. Als je klaar bent met squashen blijven je hersenen nog urenlang op hoog niveau functioneren. De rest van de dag van je meer energie en kun je bergen met werk verzetten.

Sta stevig in je schoenen

De laatste tip is het versterken van je enkels, Bij squashen moet je om de haverklap razendsnel reageren en van richting veranderen. Een paar sterke enkels is daarom een pré. Merk je dat je enkelgewrichten nog wel iets sterker mogen worden? Doe dan een paar keer per week aantal enkeloefeningen, sterke enkels zijn namelijk erg belangrijk. Voorbeelden van oefeningen zijn de gekruiste beenzwaai, tenenlopen, eenbenige kniebuigingen en de lopershouding.

Geen tijd is geen excuus, die kun je maken. Ben je toch erg druk en vind je het lastig om deze oefeningen op drukke dagen in je dagelijkse leven in te plannen? Doe dan dagelijkse bezigheden op één been. Denk hierbij aan koken, afwassen, tandenpoetsen, was opvouwen etc. Wissel je benen af, zodat beide enkels aan bod komen. Ook door een aantal keren per week op één been te staan werk je aan het versterken van je enkels. Een ander hulpmiddel bij het versterken van je enkels is een balansbord. Een balansbord is zeer geschikt voor thuis en ideaal om je enkels en balans te trainen. Zorg daarnaast ook voor goede schoenen. Kies niet alleen voor lichte schoenen en een schoen die goed om je voet zit, maar let er ook op hoe goed de schoen je enkels ondersteunt en omsluit.

Ga aan de slag en verbeter met deze tips je spel en zorg vooral voor veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *