Squash racket kopen? Hier moet je op letten

Squash racket kopen in winkel

Het kiezen van het juiste squashracket kan voor veel sporters lastig zijn. Naast dat er inmiddels talloze merken squash rackets verkopen, zijn er ook andere punten die bij de keuze van belang zijn. Onder andere snelheid, kracht, techniek, speelstijl en het spelniveau spelen een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste racket. Zie jij door de bomen het bos niet meer en weet je niet zo goed welk type squash racket jij moet kopen? Geen zorgen, voor zowel beginners als gevorderde spelers is er altijd een racket in het ruime aanbod te vinden dat bij jou past. Gebruik de volgende tips bij het kiezen van het juiste squash racket!

Zo kies je het juiste squash racket

Squash racket waar op letten bij aanschaf

Ben jij er nog niet uit welk squash racket voor jou het meest geschikt is? Het raakte dat voor jou het beste aanvoelt, is degene die het beste bij jou past. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren van belang bij de keuze van het juiste racket. Waar je precies naar moet kijken als je een squash racket gaat kopen? Squash rackets onderscheiden zich door de volgende eigenschappen. Aan de hand daarvan kun jij makkelijker een inschatting maken over welk type het beste bij jou past.

Het gewicht

Één van de belangrijkere factoren waar je op moet letten bij het kiezen, is het gewicht van een squash racket. Dit gewicht wordt aangeduid onder “frame gewicht”. De meeste squash rackets wegen tussen de 100 en 200 gram. Dit is het gewicht van het racket, zonder de grip, bumper en bespanning. Het uiteindelijke gewicht valt dus altijd een aantal grammen hoger uit. De rackets voor recreanten worden meestal gemaakt van een legering tussen aluminium en grafiet. Deze rackets zijn daardoor iets zwaarder, maar het voordeel is dat je er gemakkelijk hard mee kunt slaan en de slag goed kunt controleren.

Squash benodigdheden game

Nadeel van een zwaarder racket is dat ze lastiger te manoeuvreren is. Naarmate je langer squasht en je techniek beter wordt, ga je steeds meer profijt hebben van een racket met een lager gewicht. Recreanten en gevorderde spelers wordt geadviseerd een racket met een gewicht tussen de 100 – 150 gram te kiezen. Het ideale gewicht is uiteraard een persoonlijke voorkeur, maar de meeste spelers met een verdedigende speelstijl kunnen het beste met een zwaarder racket uit de voeten. Spelers met een aanvallende speelstijl geven de voorkeur aan een lichter squash racket.

Vorm van het racketblad

Het racketblad van een squash racket kan drie verschillende vormen hebben. Dit zijn de open throat, de closed throat en de hybride frames.

Open throat

Een open throat squash racket, ook wel druppelvormig genoemd, heeft een langwerpig blad. De lengtesnaren zijn langer, waardoor het raakvlak groter is. Het grote voordeel hiervan is dat de slagkracht groter is en de kans dat je de bal raakt groot is. Tevens kun je de bal makkelijker met kracht uit rare hoeken terugslaan. Dit type racket is voor alle speelniveaus geschikt.

Closed throat

De closed throat is het traditionale racketblad. Bij dit type zit er in de hals van het squash racket een grote opening. Ze hebben een kleiner snarenbed, wat ervoor zorgt dat het raakvlak kleiner is. Dit biedt meer controle en precisie over je squash slagen. Deze rackets vergen wel een betere techniek en zijn dus meer geschikt voor de gevorderden.

Hybride frames

Dames squashen juiste racket

Deze vorm racketblad is eigenlijk een soort middenweg. Het is een combinatie van beide andere vormen. Deze rackets hebben een kleine opening in de hals van het frame. Ze bieden hierdoor een goede combinatie van controle en kracht en is het meest geschikt voor spelers die op zoek zijn naar een allround racket.

De balans

De balans bepaalt hoe zwaar het racket aanvoelt. Dit is een belangrijk punt. Squash rackets worden in drie groepen verdeeld; light, balanced en heavy. Welke groep het meest geschikt is voor jou, hangt af van wat voor soort speler je bent.

Light

De naam zegt het eigenlijk al. Head light houdt in dat het meeste gewicht aan de onderkant van het racket, bij de grip, zit. Het squash racket voelt hierdoor lichter aan. Dit racket is eenvoudiger te manoeuvreren en is daardoor geschikt voor het aanvallende spelerstype.

Balanced

Squash rackets waarbij het gewicht gelijkmatig over het blad en de grip is verdeeld, worden aangeduid met balanced. De verdeling van het gewicht bevindt zich voornamelijk rond het midden van het racket.

Heavy

De head heavy rackets voelen zwaarder aan, dan de head light varianten. Dit type squash rackets geven meer slagkracht en door het relatief zware blad kun je je slag beter controleren. De verdedigende spelerstype geeft dan ook de voorkeur aan deze soort rackets.

Vrouw gaat squashen

Het bladformaat

Als laatste bepalende factor bij je keuze voor een racket, gaan we het hebben over de grootte van het blad. Er zijn rackets met kleine en rackets met grote bladen. Over het algemeen hebben de rackets een bladformaat tussen de 460 – 525 cm2. De bladgrootte heeft veel invloed op de speeleigenschappen van het racket. Hoe kleiner het blad, hoe kleiner de sweetspot (de beste plek om de bal te raken) en hoe beter je techniek moet zijn. Onder klein wordt een bladformaat tussen de 460 – 480 cm2 verstaan.

Een squash racket met een groter blad heeft daarentegen een grotere sweetspot, waardoor hij stabieler is en een hogere slagkracht heeft. Hoe groter de sweetspot, hoe eenvoudiger het is om de squashbal op de juiste plek te raken. Het nadeel hiervan is dat je minder controle hebt dan met een racket met een kleiner bladformaat.

Aan de hand van deze tips kun je gemakkelijk zelf het juiste squash racket kiezen. Succes en veel speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *