Squash schoenen, waar moet je op letten?

Squash schoenen tips

Schoenen om op te squashen, heb jij ze al aangeschaft? Net als bij iedere sport, is het hebben van de juiste uitrusting essentieel voor een goede training en/of wedstrijd. Bij squash zijn een squashracket en goede schoenen de belangrijkste aankopen die je doet als je gaat squashen. De schoenen die je draagt, zijn van groot belang. Verkeerde exemplaren kunnen namelijk onder andere voor blessures zorgen. Ga je regelmatig squashen of ben je dit van plan? Zorg dan voor goede schoenen! In deze blog vertel ik je waar je op moet letten. Let’s go!

Waar moet je op letten?

Het dragen van goede squash schoenen kan een groot verschil maken op de squashbaan. Ze hebben een grote invloed op je algehele comfort, de kans op blessures vermindert en je prestaties kunnen verbeteren. Schoenen maken dus het verschil tussen een goede en slechte training en/of wedstrijd. Schoenen, horen daarom, net als een squashracket bij de belangrijkste uitrusting wanneer je gaat squashen. Met het juiste paar aan je voeten ben je meteen sneller en beweeg je ook makkelijker naar de bal toe. Verkeerde schoenen kunnen weer zorgen voor vervelende blessures aan je voeten en enkels. Een goede schoen omsluit namelijk je enkels en ondersteunt je voet. Helaas kan het nogal lastig zijn om de juiste schoenen te vinden. Wanneer je let op onderstaande aandachtspunten vind jij ook gegarandeerd het beste paar!

6x tips voor het kopen van squash schoenen

Squash is een hele snelle, zware sport waar blessures op de loer liggen. Als je regelmatig een balletje slaat op de squashbaan is het heel verstandig om in een paar goede, wat duurdere schoenen te investeren. Let bij het kopen op de volgende punten en je speelt voortaan de sterren van de hemel.

1. Vorm van de voet

Aangezien squash fysiek een vrij intensieve sport is, horen blessures er nu eenmaal bij. Blessures die vaak voorkomen zijn blessures rond de ellebogen, schouders, heupen, knieen, voeten en enkels. Verwondingen en ontstekingen komen op deze plekken vaak voor. Deze blessures kun je zoveel mogelijk voorkomen door de juiste spullen te gebruiken. De juiste schoenen dragen bij aan de veiligheid van jezelf en je sportmaatje. Om hierin te slagen is het goed om eerst naar de vorm van je voet te kijken. Bepaal de kenmerken.

Heb je bijvoorbeeld brede of smalle voeten? Zijn jouw voeten aan de voorkant breder of juist een stukje smaller? Kijk daarnaast ook goed naar je enkels. Wanneer je dunne enkels hebt, zijn schoenen met een smallere opening een betere keuze. Daarmee voorkom je dat je enkels teveel ruimte krijgen tijdens het squashen. Als je bredere enkels hebt, moet je smalle schoenen weer vermijden, omdat ze een goede bloeddoorstroming belemmeren en je bewegingen beperken.

2. Schoenmaat

Naast de vorm van je voeten speelt ook de maat een belangrijke factor. Veel aanbieders raden aan om squash schoenen in een maatje groter te kopen dan de maat die je van normale schoenen hebt. Doe dit niet! Bij squashen is het namelijk juist belangrijk dat je een exacte maat koopt. De schoenen worden nog iets wijder en teveel extra ruimte veroorzaakt weer ongemakken. Denk aan blaren, slippen en onwelkome bewegingen. Dat wil je juist voorkomen. Squash schoenen zijn idealiter comfortabel, maar zit wel een beetje strak. Na een paar keer dragen vormen ze zich naar de perfecte pasvorm. Streef ernaar ongeveer een halve pink tussen de bovenkant van je grote teen en de binnenkant van de schoen te hebben.

3. Demping

De ideale schoenen voor squashen hebben een goede demping. Voor de sporter die met regelmatig deze sport beoefend, is een schoen met een goede, adequate demping zeker aan te raden. Dit helpt de heupen en knieen te dempen tegen de frequente impact die tijdens de trainingen en wedstrijden optreedt. Hoe vaker je squasht, hoe hoger de kwaliteit van je schoenen zou moeten zijn. Dit verbetert je spel en helpt je lichaam tegen blessures te beschermen.

4. Inlegzooltjes

Biedt de schoen toch onvoldoende demping? Dan kan je kiezen om speciale inlegzooltjes voor sportschoenen aan te schaffen. Hiermee verhoog je het niveau van demping. Let er wel op dat je de opvulling niet te ver uitbreidt. Dit is ook een goede oplossing wanneer je schoenen vervelende pijntjes veroorzaken als rugpijn, pijn in je enkels, voeten, heupen of knieen.

5. Onderkant van de zolen

In bijna geen enkele sporthal en squashbaan zijn donkere schoenzolen toegestaan. Donkere zolen laten strepen op de baan achter die moeilijk te verwijderen zijn. Koop dus alleen schoenen waarmee je ook echt op de squashbaan lopen mag.

6. Sokken

Voor meer comfort, bescherming en vulling is het dragen van dikke sportsokken in de squash schoenen een goede optie. Wees hier wel voorzichtig mee en vermijd te dikke sokken. Deze tasten je vermogen aan om goed aan te voelen en te kunnen reageren op de squashbaan. Er zijn overigens speciale sokken verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je voeten droog blijven, er geen blaren ontstaan en voorkomen dat je voeten in de schoen verschuiven. Een goed paar sokken helpen ook het verminderen van vermoeidheid in je voeten.

Last but not least

Probeer tijdens je zoektocht zoveel mogelijk schoenen uit. Ze hebben namelijk allemaal andere afmetingen, veters, hielen et cetera. Zorg er daarnaast voor dat je tijdens het passen dezelfde sokken aan hebt, als die je tijdens het squashen draagt. Vermijd het kopen van hardloopschoenen. Omdat je tijdens squash veel aan het rennen bent, lijkt het verstandig om voor goede hardloopschoenen te kiezen. Dit moet je zeker niet doen! Hardloopschoenen hebben andere zalen die niet voor indoor sporten geschikt zijn. Een loopschoen is ontworpen op basis van rechte, voorwaartse bewegingen en niet voor de zijwaartse en achterwaartse bewegingen die je maakt tijdens squashen. Met hardloopschoenen heb je een hele grote kans om door je enkel te gaan. Dit is dus een gevaarlijke keuze!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *