Squash snaren: de motor van je racket

Twee meiden squashen met goede rackets snaren sportief

In de vorige blog heb ik je verteld waar je op moet letten als je een (nieuw) squash racket gaat kopen. Daarin werd duidelijk dat er een aantal factoren van belang zijn bij de keuze van het juiste racket. Eigenschappen van het racket die van invloed zijn op jouw spel. Niet alleen het racket zelf, ook de squash snaren en de bespanning ervan zijn erg belangrijk. Wist je bijvoorbeeld, dat de juiste spanning op de snaren van je racket, de speeleigenschappen van het squash racket positief kan beïnvloeden? Vandaag vertel ik je meer over squash snaren, wanneer ze aan vervanging toe zijn en waarom. Lees je mee?

De invloed van de squash snaren

Squashracket en bal snaren motor racket en spel

Om lekker en goed te kunnen squashen heb je niet alleen een degelijk squash racket nodig, maar ook een goede bespanning. Squash snaren zijn dan ook elementair bij deze intensieve sport. De meeste squash rackets zijn uitgerust met goede snaren en een goede bespanning. Om die reden is het veelal niet noodzakelijk om deze squash snaren meteen te vervangen. Wel is het zo dat een bepaald type snaar, net als bij de rackets, past bij een bepaald speelniveau. Bovendien beïnvloeden de squash snaren de eigenschappen van een racket. De snaren zijn eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je racket. Je slaat de bal tenslotte niet met het racket, maar met de snaren! Kortom, het is erg belangrijk dat je de juiste snaren op je squash racket hebt en daarom kiezen veel spelers ervoor om hun racket met de juiste snaren te laten bespannen.

De invloed van squash snaren

De invloed van de squash snaren wordt dus over het algemeen nogal onderschat. Snaren verstaan tot squash, als banden tot motor racen of zeilen tot windsurfen. Zonder materiaal van goede kwaliteit kom je niet ver. De snaar van je squash racket komt namelijk met de bal in contact. Deze bespanning bepaalt daarom voor een groot deel de eigenschappen van een racket. Een squash racket kan met het juiste snaartype, snaardikte, gewicht en bespanhardheid, perfect worden afgestemd op jouw persoonlijke eisen en wensen. De squash snaar bepaald dus je gevoel, controle en power.

Squashen snaren racket de motor

Welke squash snaar moet ik kiezen?

Welke snaar jij het beste kunt kiezen voor je racket, hangt af van hoe vaak je speelt en waar je voorkeur precies ligt. In de goedkoper squash racket zit standaard een snaar met een langere levensduur, maar die speelt wel iets minder comfortabel. Duurdere squash snaren bevatten zachtere kunststoffen die een positieve invloed op de speeleigenschappen hebben. De dikte beïnvloed ook de levensduur. Hoe dikker de snaar, hoe hoger de duurzaamheid.

De juiste spankracht?

Afhankelijk van wat jij uit jouw bespanning wilt halen, kan de spankracht bepaald worden. Wil je meer controle kunnen uitoefenen? Dan kun je het beste voor een harde bespanning gaan. Wanneer je jouw racket strakker bespannen hebt, kunnen de squash snaren minder bewegen. Hierdoor blijft het blad egaler, wat zorgt voor meer controle over de richting van jouw slag.

Gaat jouw wens uit naar meer comfort en power? Dan past een zachtere bespanning meer bij jou en je speelniveau. Als de snaren slapper in je racket hangen, kunnen ze namelijk beter meerekken op het moment dat de squash bal wordt geraakt. Dit effect voegt meer power aan je slag toe.

Hieruit blijkt wel dat het bepalen van de juiste bespanning op je snaren één van de belangrijkste beslissingen is die een speler kan maken. Wil jij het maximale uit je squash racket halen? Ga dan direct bij de aanschaf voor de juiste squash snaren en een goede bespanning!

Sportieve meid met racket squash snaren belangrijk

Wanneer is het tijd voor nieuwe bespanning?

Als je je squash racket een tijdje gebruik, loopt de kwaliteit op den duur terug. De afname neemt toe, naarmate je vaker speelt. De fut raakt uit je racket en dat is het moment voor nieuwe bespanning. Wanneer je je racket niet gebruikt, verliest het racket zelfs ongeveer 10% van zijn spanning binnen een dag!

Door je bespanning regelmatig te vernieuwen houd je de kwaliteit van je spel hoog. Daarnaast heeft het bespanning nog meer voordelen:

  • je spelplezier wordt verhoogd
  • het racket biedt meer elasticiteit
  • meer power en controle
  • het voorkomt blessures

Het bespannen van je racket kun je leren om zelf te doen, maar uiteraard kun je het ook eenvoudig laten doen. De vuistregel om het moment voor het bespannen van je squash racket luidt als volgt: het aantal keer dat je per week speelt, is het aantal keren per jaar dat jouw racket een nieuwe bespanning nodig heeft. Dit is in de praktijk dus minimaal één keer per jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *