Dit is waarom bananen voor, tijdens of na het squashen de ideale snack zijn

Bananen gezonde fruitsoort sporten

Bananen zijn het ultieme superfruit. Het eten van een banaan is de ideale manier om je sportprestaties te verhogen, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen. Daardoor is het één van de gezondste energiebronnen voor sporters. Sommige mensen mijden bananen vanwege de calorieën en het aantal suikers dat ze bevatten, maar dit is onterecht! Dit nadeel wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de vele voedingsstoffen en de vele goede eigenschappen van deze fruitsoort. Hoe komt het dat bananen zoveel effect hebben? En waarom is het zo gezond om voor, tijdens of na het squashen een banaan te eten? Je leest er in deze blog meer over!

Fitgirl eiwitshake met bananen gezond

Voedingsstoffen in bananen

Een banaan bevat maar liefst 88 calorieën per 100 gram. Dit is voor een fruitsoort weliswaar aardig aan de hoge kant, dit gegeven wordt daarentegen ruimschoots gecompenseerd door de voedingsstoffen die bananen bevatten. Bananen bevatten namelijk een unieke mix van mineralen, vitaminen en langzame koolhydraten. Het eten van een banaan tijdens of na een squashtraining zorgt ervoor dat je energielevel optimaal aangevuld wordt. Daarnaast is deze fruitsoort een geweldige bron van magnesium, vitamine C, vitamine B6, kalium, koper en vezels. Dit maakt dat deze superfruit voor, tijdens of na het squash work-out een uitstekende snack is. De belangrijkste voedingstoffen en bijbehorende gezondheidsvoordelen heb ik hieronder op een rij gezet.

Magnesium

Magnesium regelt de overdracht van prikkels in de spieren en is daarom een mineraal dat je spieren hard nodig hebben tijdens het squashen. Wanneer je magnesiumniveau te laag is, krijg je last van spierkramp en kun je dus het beste een banaan eten. Één banaan bevat 34 mg magnesium en dat is circa12% van de 400mg die je dagelijks nodig hebt. Zo vul je je magnesium level dus lekker snel aan.

Om deze reden is een banaan ook effectief bij een depressie. En wist jij dat een banaan ook het perfecte anti-katervoedsel is? Door het hoge aandeel magnesium in een banaan worden je bloedvaten verwijd, waardoor die vervelende hoofdpijn afneemt. Bovendien zal je je door de suikers wat energieker gaan voelen. Ook al kies je liever voor een vette hap, een banaan biedt vele voordelen. Vet eten zorgt er juist voor dat de alcohol je lichaam trager verlaat.  

Kalium

Bij intervalsporten met een hoge intensiteit is het belangrijk om een kwartier tot maximaal een half uur na je training of wedstrijd, onder andere je verbrande kalium aan te vullen. Een banaan bevat maar liefst 450 gram kalium, wat 13% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is. Dit hoge gehalte kalium in bananen zorgt voor een goede zenuw- en spierfunctie. Met een hoger kalium level voorkom je spierkramp tijdens en na het squashen. Daarnaast hebben bananen een bloeddrukverlagende werking.

Sportieve vrouw met bananen
Vitamine C

Nog een goede eigenschap van bananen is dat ze veel vitamine C bevatten. Zo bevat één banaan al 33% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C is goed voor onder andere je weerstand en het heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel en botten.

Aminozuren

Bananen bevatten zelfs een aantal aminozuren, waaronder tryptofaan dat in je lichaan in serotonine omgezet wordt. Serotonine staat ook wel bekend als het “geluksstofje”.

Koolhydraten

Een banaan bevat rond de 88 calorieën per 100 gram en in totaal zo’n 30 gram koolhydraten. De snelwerkende koolhydraten in bananen is precies wat je na het sporten nodig bent. Ze zijn namelijk erg belangrijk om je spieren na de inspanning te Daarbij zit deze fruitsoort boordevol glycogeen. De koolhydraten en het glycogeen zijn erg belangrijk om je spieren in je lichaam na de inspanning te helpen bij het herstel. Wanneer je tijdens een potje squash vermoeid bent, komt dit meestal door een tekort aan koolhydraten en water in je lichaam. Door het eten van een banaan wordt die voorraad direct weer aangevuld en kan je lichaam beter herstellen.

Door de inname van koolhydraten met eiwitten te combineren herstellen je spieren nóg sneller en beter. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een banaan met een handje gemengde, ongebrande en ongezouten noten. Noten als amandelen, walnoten en cashewnoten zijn enorm rijk aan proteïnen en worden snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Stop dus beide in je squashtas als je gaat sporten. Als je liever voor een smoothie van bananen gaat, voeg er dan wat noten en zaden als lijn- en chiazaad aan toe.

Vezels

Als laatste zijn bananen ook enorm rijk aan vezels. Een banaan bevat namelijk maar liefst 3 gram vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam in suikers omgezet worden en hoe langzamer je bloedspiegel stijgt, hoe beter. Het eten van één of twee bananen op de baan vermindert de kans op een dip, want je energieniveau blijft goed op peil.

Banaan noten en zaden gezonde leefstijl

Overige voordelen

Niet zo gek dus dat een banaan de favoriete snack onder sporters is, maar er zijn nog een paar voordelen die het noemen waard zijn. Zo zijn bananen een stuk gezonder dan sportdranken. Sportdranken bevatten voornamelijk water en suiker en geven je lichaam niet de nuttige voedingsstoffen, die je weer wel in een banaan vindt. Bovendien ondersteunen ze je sportprestaties ook nog eens veel beter dan speciaal ontwikkelde sportdranken.

Daarnaast is gebleken dat een banaan ervoor zorgt je lichaam meer dopamine aanmaakt. Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat je zin hebt om te squashen, je minder honger hebt en die je euforisch laat voelen. Eet dus altijd voorafgaand aan een squashtraining een banaan, zodat je extra gemotiveerd bent en het langer volhoudt.

Tot slot nog een laatste voordeel van de superfruit banaan. Bananen zijn relatief goedkoop, overal gemakkelijk mee naar toe te nemen hapklaar én erg lekker! Easy does it. Waarom nog geld voorspillen aan sportdranken en dure energierepen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *