Van bewegen schiet je lichaamstemperatuur de hoogte in. We transpireren om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Door het zweten raak je namelijk de overtollige warmte kwijt. “Wie niet zweet op de baan, doet iets niet goed”, is een veel voorkomende uitspraak onder squashers. Zeker als je veel sport, zweet je waarschijnlijk veel. Maar wat als je na de training niet kan stoppen met zweten? Dat is gewoon niet prettig. Zeker niet als je ‘s ochtends squasht en daarna naar je werk moet of een afspraak hebt na het squashen. En in de zomer zweet je zelfs nog meer na het trainen. Gelukkig zijn er een aantal tips en tricks om dat vervelende zweten sneller op te laten houden. Read on please!
Wat is zweten?
Zweten, hoe langer je met het woord bezig bent, hoe vreemder het klinkt. Maar dat terzijde. Wat is zweten eigenlijk? Zodra je inspanning gaat leveren, krijg je het warmer. En wanneer de temperatuur van je lichaam stijgt, ga je zweten. Rondom de zweetcellen liggen ok spiercellen die het water naar buiten duwen. Hierdoor komt er een laagje vocht op je huid te liggen. Dit vocht verdampt, waardoor je weer afkoelt. Op deze manier wordt je lichaamstemperatuur gereguleerd en raak je de overtollige warmte kwijt. Zo raak je niet oververhit.
Zweten is dus erg nuttig, maar het kan ook erg lastig zijn. Sommige mensen zweten nagenoeg niet, anderen hebben het zweet al vrij snel op hun voorhoofd staan. Snel en veel zweten kan nogal een bron van irritatie zijn. Met name als je dan grote zweetplekken in je sportkleding krijgt, en als je na het sporten nog een tijdje blijft zweten. Troost je, je bent niet de enige. Na een zware squash training wil je lichaam alle geproduceerde warmte zo snel mogelijk kwijtraken, waardoor je extra kan gaan zweten. Wat kun je hieraan doen? Om sneller met zweten te stoppen kun je twee dingen doen: je temperatuur laten zakken én de verdamping een handje helpen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen!
7x tips om te stoppen met zweten
Met onderstaande tips zal je merken dat het zweten na het squashen sneller stopt. Zo voel jij je voortaan een stuk frisser als je de sporthal verlaat.
Conditie verbeteren
Mensen met een goede conditie hebben vaak een lagere hartslag en zweten ook minder snel. Daarnaast speelt ook je gewicht een belangrijke rol: hoe zwaarder je bent, hoe meer en sneller je waarschijnlijk zweet. Zet je dus gewoon over die zweet angst heen en ga lekker naar de squashbaan om een potje te squashen. Uiteindelijk zal je minder snel gaan zweten en voel je je weer meer op je gemak. Je hoeft je echt nergens voor te schamen.
IJswater
Thermoreceptoren in je maag hebben invloed op de mate van transpireren van je lichaam. Wanneer je ijskoud drinken nuttigt, zal je tijdens een zware inspanning veel minder zweten dan wanneer je warme dranken drinkt. Bestel dus na je squash training een lekker koud drank met extra ijsklontjes aan de bar en drink dit vervolgens rustig op. Of stop je waterflesje of flesje met sportdrank voordat je gaat sporten even in de vriezer en neem het flesje bevroren in een koeltas mee naar de squashbaan. Een squashtas met ingebouwd koelvak kan hier uitkomt bij bieden. Door een ijskoud drankje of ijswater te drinken tijdens en na het squashen, zal je lichaam van binnenuit afkoelen.
Koude douche
Het liefst wil je na een intensieve squash training meteen een lekkere (warme) douche nemen, om je spieren te ontspannen. Toch is het beter om hier even mee te wachten, omdat je lichaam door een warme douche de overtollige warmte nog steeds niet kwijt kan. Een koude douche kan wel helpen om de oververhitting van je spieren te stoppen en de afbraak van spiereiwitten tegen te gaan. Veel sporters zweren daarom bij een (ijs)koude douche of bad na een intensieve training of wedstrijd. Vind je een koude douche maar niets? Houd dan de watertemperatuur in ieder geval net onder je lichaamstemperatuur.
Juiste kleding
Bij zweten is de juiste kleding van cruciaal belang. Hoewel het op de squashbaan aan te raden is om sneldrogende synthetische sportkleding te dragen, kun je na het douchen beter loszittende, luchtige, katoenen kleding dragen. Katoen is een natuurlijk materiaal dat ademend is, waardoor zweet makkelijker verdampt en je lichaam sneller afkoelt. Linnen kledingitems zijn ook een goede optie, voor bijvoorbeeld de zomermaanden. Kies in ieder geval nooit voor kunstmatige stoffen, zoals polyester. Deze stof neemt nauwelijks vocht op en zorgt er alleen maar voor dat het probleem erger wordt. Met losse en luchtige kleding heb je veel minder last van zweetplekken en heb je bovendien geen last van vervelende geurtjes.
Polsen koelen
Als je merkt dat je het een kwartiertje, nadat je je hebt gedoucht en aangekleed, nog steeds te warm hebt, koel dan even je polsen onder de kraan. Het koude water dat dan over de grote bloedvaten in je polsen stroomt, zorgt ervoor dat je lichaam sneller afkoelt. Hierdoor zal het transpireren eerder stoppen.
Pas op met verzorgingsproducten
Wees teruggehouden met het smeren van verzorgingsproducten. Het is niet verstandig om direct na het douchen hydraterende of vettige verzorgingsproducten als gezichtscrème, haargel of een bodylotion te gebruiken. Wacht hier liever een half uurtje mee en smeer het pas op als je lichaam voldoende afgekoeld is en het zweten is gestopt.
Let op met voeding
Ook bepaalde soorten voeding kunnen ervoor zorgen dat er meer vocht uitgestoten wordt. En dat geldt voor zowel zweten als plassen. Met name knoflook en uien staan hierom bekend. Let dus goed op wat je eet voordat je gaat squashen en probeer hier een patroon in te ontdekken. Uiteraard is het effect voor iedereen anders, maar als je hier op let zal je snel ontdekken waar jij wel of niet gevoelig voor bent en meer op reageert. Dit zou ook kunnen betekenen dat je koffie of thee voor je training beter kunt laten staan.