Tegenstander moe? Dit zijn de signalen!

Squash intensieve sport signalen vermoeidheid

Iedere training en wedstrijd in de competitie biedt kansen om te winnen. Zelfs als je tegenstander voor staat en je halverwege het spel al denkt te gaan verliezen. Toch zijn er vaak wel situaties waar je slim gebruik van kunt maken. Om die reden is het, wanneer je tegenstander in het begin meer potentie dan jij lijkt te hebben, des te belangrijker om te weten, dat er altijd keerpunten in het spel en/of de wedstrijd komen. Cruciale momenten waarop jij de situatie en het spel kunt gaan domineren. Bijvoorbeeld wanneer je tegenstander moe begint te raken. Om op zo’n moment snel in te kunnen grijpen en vooruitgang te kunnen boeken, is het goed om te weten wat de signalen hiervan zijn. In deze blog vertel ik je wat deze tekenen zijn en hoe je hier beste op kunt inspelen! Lees je mee?

Vermoeidheid tegenstander

Het voordeel van de sport squash is dat je lichamelijke conditie net zo belangrijke is als je mentale gesteldheid, om een spel te kunnen winnen. Ligt hier jouw sterke punt? En weet dat je hier in vrij korte tijd vooruitgang in kunt boeken? Dan is het belangrijk dat je de signalen herkent, die verhullen dat je tegenstander moe begint te worden. In sommige gevallen zijn deze signalen erg duidelijk, maar meestal heb je het niet zo snel door. Juist dát moment waarop eigenlijk verder niemand het nog in de gaten heeft, is dé ideale kans om je tegenstander onder druk te zetten en het spel naar jouw hand te zetten.

Vermoeide tegenstander squash signalen herkennen

Signalen vermoeide squashers

Het is dus logisch dat de eerste tekenen van vermoeidheid bij je tegenstander, een essentieel onderdeel is van het bepalen van jouw strategie. Dit is namelijk hét moment waarop je beslist of je je speelstijl en tactiek moet aanpassen en wanneer je de inval in gaat zetten. Op deze manier kun je gebruik maken van iemand anders zijn zwakte en er je voordeel mee doen, om zo het spel/de wedstrijd te winnen.

Signalen die belangrijk zijn om op te letten zijn:

  • Als je tegenstander in een trager tempo naar de voorkant van de baan beweegt;
  • De algehele snelheid van en in het spel probeert te vertragen;
  • Minder volleert;
  • De rally minder snel dan normaal probeert te winnen;
  • Eerder korte slagen speelt;
  • Lengteslagen korter stuiteren dan normaal.

Een aantal van deze signalen zijn vrij voor de hand liggend en de één is makkelijker te herkennen dan de ander. Daarnaast zijn een hardere en snellere ademhaling, het langzamer terugkeren naar het servicevak en het steeds opnieuw strikken van de veters van de squash schoenen natuurlijk erg duidelijke tekenen van vermoeidheid. Helaas zijn de eerste tekenen vaak subtiel en vrij onopvallend. Vooral wanneer het een gevorderde speler betreft die goed in vorm is. Daarom is het aan te raden om er vanaf nu goed op te letten of je tegenstander één van genoemde signalen afgeeft. Zo kun jij snel schakelen en proberen het speel (meer) naar jouw hand te zetten.

Strategie aanpassen?

Wat kun je het beste doen, wanneer duidelijk is dat je tegenstander tekenen van vermoeidheid toont? Dan moet je je strategie aan gaan passen. Dit is uiteraard niet zo makkelijk als het klinkt, want de kans is groot dat ook jij iets vermoeider begint te raken door het spel. Daarom is het belangrijk dat je op zo’n moment gelijk de aanval inzet en je tegenstander moet verrassen, voordat je zelf te moe bent en uitgeput raakt. Doordat jij je strategie aanpast en in de aanval gaat, zal je tegenstander schrikken en daardoor moed verliezen. Gevolg is dat jouw vermoeidheid wordt gecamoufleerd en je tegenstander geneigd is eerder het bijltje erbij neer te leggen. Ben jij nog wel hartstikke fit? Dan kun je vrij eenvoudig de intensiteit van de training en/of spel verhogen. Zit jij er ook helemaal doorheen? Dan zal je moeten bluffen om alsnog de overwinning binnen te halen.

Vrouw vermoeid squash training signalen
3x tips

Aan de hand van de volgende tips, kun je het beste de aanval inzetten:

  • Houd je tegenstander in beweging, zonder te snel voor de winnende slag te gaan. Wacht hiervoor geduldig op het juiste moment. Je tegenstander nóg vermoeider maken heeft prioriteit. Als je te snel gaat, loop je het risico dat je punten weggeeft en je tegenstander weer terug in het spel brengt.
  • Sla de bal zo vroeg mogelijk. zodat je tegenstander minder tijd heeft om na te denken en continue onder druk blijft staan. Doe dit bijvoorbeeld door de squashbal te volleren en niet eerst te laten stuiteren.
  • Blijf letten op je lengtespel. Wanneer de bal de eerste achter de servicebox stuitert, zorg je ervoor dat je tegenstander ver achter in de baan blijft. Hierdoor wordt het voor hem of haar lastiger om aan te vallen en de training/het spel naar zijn hand te zetten. Als je verzwakt en de bal eerst in het midden van de baan stuitert, geef je je tegenstander een goede mogelijkheid om jou juist onder druk te zetten en verlies je die controlerende positie die zo belangrijk is voor het winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *