Zo verbeter jij jouw grip en racket techniek

Spel verbeteren squashen

Wanneer je een actieve squasher bent is dat best een aanslag op je lichaam én op je squash materiaal. Je schoenen en rackets zijn aan slijtage en invloeden van buitenaf, zoals warmte en vocht, onderhevig. Om blessures en en slijtage te verminderen en/of voorkomen, zijn er aantal dingen wat goed is om rekening mee te houden. Op deze manier kun je je grip en racket techniek verbeteren. Squash jij drie keer of zelfs meer keren per week? Dan kun je de tips in deze blog goed gebruiken!

Grip verbeteren

Dat je je racket op de juiste manier vasthoudt, is één van de belangrijkste aspecten bij het spel. Daarom is het van belang dat je weet hoe je je grip kunt verbeteren. Dat ga ik je hieronder uitleggen. Als je deze vaardigheid oefent, zal je merken dat je in korte tijd vooruit gaat!

De squash grip

Zoals al aangegeven is het van groot belang dat je een goede grip hebt op je squash racket. Een gladde grip kan namelijk leiden tot het verlies van je racket tijdens de training of de wedstrijd. Als je bij het terugslaan van een harde bal je squash racket verliest, kan deze door de hoge impact op de grond of tegen de muur terecht komen. Met waarschijnlijk een gebroken racket tot gevolg. In het ergste geval kan je racket zelfs tegen de tegenstander aankomen, waardoor deze persoon (ernstig) gewond kan raken. Dat willen we natuurlijk niet, dus kun je deze risico’s beter voorkomen daar tijdig je grip te vervangen.

Daarnaast kan een gladden ook lichamelijke ongemakken veroorzaken. Zo ga je harder knijpen in het handvat, waardoor je onnodig kramp in je hand kunt krijgen. Het harder knijpen in het handvat zorgt er ook voor de impact tegen de muur een stuk hoger is. Alle kracht gaat dan door het frame en hierdoor is de kans op een breuk in je racket groter. Squash jij drie of meer keer per week? Dan is om de week je grip vervangen, zeker niet teveel van het goede. Daarmee zorg je voor het beste resultaat.

Racket techniek verbeteren

Dan door naar de volgende vraag; waarom is een goede techniek belangrijk? In squash kun je alleen maar echt stappen maken en vooruit gaan als je je racket techniek weet te verbeteren.

Er zijn soms spelers die fysiek zeer sterk en getalenteerd zijn, maar onverslaanbaar zouden zijn wanneer hun techniek beter was. Met een goede techniek kun je onder andere meer verschillende slagen maken. Lengteslagen kunnen de meeste ervaren spelers wel maken, maar hoeveel hiervan kunnen er nauwkeurige, zachte dropshots maken? Of hoge lobs? Hiermee kun je het spel vertragen, als deze onder staat. Daarnaast ben je, als je over een goede racket techniek beheerst, beter in staat om vaak elk punt op de baan alle mogelijke slagen uit te voeren. Dit vereist uiteraard ook andere vaardigheden. Met een goede racket techniek is het zelfs mogelijk om een fysiek veel betere spel makkelijk te verslaan!

Allemaal hebben we onze persoonlijke speelstijl. Toch zijn er bepaalde eigenschappen die veel goede spelers met elkaar hebben. Hieronder heb ik een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Houd je racket klaar

Squash is een extreem snelle en intensieve sport. De bal kan naar je backhand, forehand of recht op je af komen. Houd je racket als op de hoogte van je middel, min of meer in de houding alsof je iemand de hand schudt. Overdrijf niet, maar sta klaar en wees ontspannen. Doe je dit niet, dan is er een grote kans dat je onnodig tijd verspilt en je swing langer duurt, met als gevolg dat je te laat bent met je racket en een slechte slag slaat of zelfs mist. Het doel is om jezelf zoveel mogelijk tijd te geven, zorg er daarom voor dat je je racket als klaar houdt. Zie het als een verlenging van je arm.

Backswing

Het volgende is de backswing. Bij de backswing plaats je het racket achter je lichaam. Deze moet snel en simpel zijn. Maak geen rare extra bewegingen, alle extra’s verspillen energie en tijd. “Open” je racket en breng het naar achteren, soms iets meer, soms iets minder. Dit is afhankelijk van de tijd die je hebt en de slag die je spelen gaat.

Draai je schouders

Een ander trucje om je racket techniek te verbeteren is door je schouders meer te draaien. Als je borst naar de achterste hoek wijst, helpt dat je om meer kracht te generen. De kracht komt uit de armbeweging én vanuit je lichaam dat naar voren beweegt.Rotatie van je schouders stelt je ook in staat om niet alleen cross court slagen, maar ook rechte lengteslagen te maken.

Draai je onderarm

Heb je de backswing onder knie? Dan kun je beginnen je beweging naar de bal te verbeteren. Door de rotatie van je onderarm, in combinatie met de rotatie van je bovenlichaam en dat je lichaamsgewicht naar voren verschuift, kan iedereen de bal heel hard slaan. Rotatie van je onderarm kan voor beginners soms moeilijk zijn. Het is iets dat je moet zien en oefenen. Probeer het eerst eens zonder racket en dan met een racket. Solo oefeningen bieden je de mogelijkheid om alles aspecten van je onderarm goed te trainen. Met de juiste racket techniek, ben je in staat om de bal goed te controleren.

Maak je slag af

Het is super belangrijk dat je je slag volledig afmaakt. Neem hier de tijd voor en stap niet eerder terug, dan dat je volledig door gezwaaid hebt. PAs al je slag helemaal is afgerond, ga je terug naar de T.

Ik ben benieuwd of deze tips je helpen om je grip en racket techniek te verbeteren! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *