Dit is het beste tijdstip om te sporten

Wakker worden sporten tijdstip

Iedereen sport op een ander tijdstip. De één staat liefst al vroeg in de ochtend te knallen in de sportschool, anderen trekken liever pas na het werk of na het avondeten de hardloopschoenen aan of duiken de sportschool in. Maar wat is nu het beste tijdstip om jezelf in het zweet te werken? Wat is beter voor je prestaties? Zowel op de vroege ochtend als later op de dag sporten heeft zo zijn eigen voordelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt besluiten wat het beste voor jou werkt.

Verschillende factoren

Sporten ochtend tijdstip

Het moment waarop je traint, wordt vaak door praktische zaken bepaald zoals studie, werk, de openingstijden van de sportschool en of je een ochtend- of avondmens bent. Zowel ochtendsporters als mensen die liever ‘s middags of ‘s avonds sporten, beweren dat hun eigen moment de meeste voordelen heeft. Maar is het ook echt zo dat elk moment van de dag evenveel voordelen heeft? En moet je hierbij nog rekening houden met andere factoren?

Natuurlijk is het beste tijdstip om te sporten voor een groot deel van jouw eigen voorkeuren en doelen afhankelijk. Over het algemeen geldt dat je je bewust moet zijn van je eigen lichaam, waardoor je er achter komt wanneer jij het beste kunt sporten. Daarnaast zijn er ook verschillende factoren die invloed op je sportprestaties hebben. Wat voor de één werkt, hoeft voor jou niet perse te werken. Toch heeft elke tijdstip zijn voor- en nadelen en die zet ik in dit artikel voor je op een rijtje.

‘S ochtends sporten: de voordelen

Ben jij een vroege vogel? Dan kan dat zo zijn voordelen hebben voor je sportroutine. Een groot pluspunt is dat je je de hele dag lekker voelt. Je lichaam wordt immers al meteen in de “actieve” stand gezet. Je brein komt in de juiste modus terecht en daardoor voel je je vaak de rest van de dag ook wakkerder. Een ander voordeel van ‘s ochtends sporten is dat het goed is voor de continuïteit. Het is ‘s ochtends vaak makkelijker om consistent je workouts of hardlooprondje te doen, omdat er de rest van de dag allerlei andere plannen tussen kunnen komen. Ook kan een zware school- of werkdag behoorlijk effect hebben op je (wils)kracht, waardoor je soms gewoon geen zin meer hebt om te gaan sporten. Als je ‘s ochtends sport heb je het maar achter de rug!

Squash items tijdstip

Tevens is gebleken dat je tot wel 20% meer lichaamsvet kunt verbranden als je op een lege maag gaat sporten. En dat is ‘s ochtends natuurlijker een stuk makkelijker dan ‘s avonds….

‘S ochtends sporten: de nadelen

Helaas heeft ‘s ochtends sporten ook zo zijn nadelen. Een belangrijk probleem ligt voor de hand: niet iedereen kan zo vroeg makkelijk zijn bed uitkomen. Heb jij al moeite om op tijd op je werk te komen? Dan is het logisch dat jij niet blij wordt van het idee om voor je werk aan nog een hele sportroutine af te werken. Daarnaast kan het dan zo zijn dat je in de ochtend minder energie en kracht hebt als later op de dag. Dit verschilt per persoon.

‘S middags of ‘s avonds sporten: de voordelen

Ook al heeft het sporten in de ochtend veel voordelen, je hoef je echt niet gelijk druk te maken als je geen ochtendpersoon bent. Je kunt je lichaam aanpassen aan sporten op vast tijdstippen. Ook als dat vier uur ‘s middags of zeven uur ‘s avonds is. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je op dat moment beter presteert dan op ieder ander moment van de dag. Sporten op een vast moment kan daarnaast leiden tot minder vermoeidheid.

Het gevolg kan zijn dat je een paar uur later minder makkelijk in slaap valt, met alle gevolgen van dien.

‘S middags of ‘s avonds sporten: de nadelen

Je raad het misschien al, maar ook de middag of avond is niet automatisch het beste tijdstip om te sporten. Zoals ik al aangaf lopen mensen vaak tegen problemen met hun agenda op. Je geplande sportmoment raakt al snel in de verdrukking als het druk is op het werk. Op dezelfde manier kan een spontane afspraak met vriendinnen het heel lastig maken om nog naar de sportschool te gaan of je hardloopschoenen aan te trekken. En het kan je slaapritme flink verstoren. Je lichaam wordt namelijk stevig geactiveerd op het moment dat het al aan het terugschakelen zou moeten zijn.

Vroeg tijdstip sporten

Dit geldt natuurlijk vooral voor de avond. Door laat op de avond te gaan sporten, zijn je lichaamstemperatuur en hartslag vaak nog heel hoog zodra je gaat slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap komt en je onrustiger slaapt.

Verschil tussen cardio en krachttraining

Maar wat is dan het beste tijdstip om te gaan sporten? Om dit voor jezelf nog wat beter te bepalen, is het handig om onderscheid te maken tussen cardio- en krachttraining. Anders dan voor cardio is het voor krachttraining noodzakelijk dat je echt alles uit je lichaam kunt halen. Je maakt immers geen progressie als je jezelf niet tot het randje duwt om je spieren te laten groeien.

Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijk rol om alles uit je workout te halen. Bij een lage lichaamstemperatuur worden je spieren stijf, wat de kans op blessures vergroot. Een hogere lichaamstemperatuur staat dus gelijk aan flexibele spieren. Je lichaamstemperatuur loopt op naarmate de dag vordert. Hierdoor zijn je kracht en uithoudingsvermogen ‘s middags beter. Ook is je reactievermogen is later in de middag het best en zijn je bloeddruk en hartslag aan het einde van de dag lager. Deze combinatie zorgt ervoor dat je beter presteert. Daarom wordt vaak aangeraden om krachttraining later op de dag te plannen.

Voor een cardiotraining is dit van iets minder belang. Zolang je maar wakker genoeg bent om een uurtje te rennen, haal je er voldoende uit. Bovendien heeft cardio in de ochtend meer effect, door het verhoogde metabolisme de rest van de dag.

Beste tijdstip sporten

Conclusie

Een concreet en eenduidig antwoord is er dus eigenlijk (nog) niet. Simpelweg omdat deze vraag samenhangt met meerdere factoren. Uit de genoemde voor- en nadelen blijkt dat zowel ‘s ochtends als ‘s middags of ‘s avonds sporten zo zijn eigen voordelen heeft. Het hangt vooral van jou persoonlijk af welk tijdstip het beste is en je zal voor jezelf moeten ervaren wat het beste voor jou werkt.

Puur fysiek gezien zijn de ochtend voor cardio vaak het beste moment, en de middagen en avonden voor krachttraining. Het verschil is echter relatief klein te noemen. Dat is dan ook de reden dat beste tijdstip veelal wordt bepaald door je persoonlijke levensstijl en persoonlijke schema. Het belangrijkste is om een realistisch tijdstip te vinden waarop jij consistent kunt blijven sporten. Is dit voor jou vroeg op de ochtend? Zorg er dan voor dat je van tevoren je spieren goed opwarmt om blessures te voorkomen. Een goede warming-up is dan erg belangrijk. Sport jij liever ‘s middags of ‘s avonds? Plan je sportmomenten dat strak in en zie ze als echte afspraken die je niet zomaar af kunt zeggen. Op deze manier haal jij het beste uit je workouts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *