Waarom beginnen met squashen?

Vriendinnen squashen

Ondanks al goede voornemens die we, vooral aan het begin van een nieuw jaar, hebben, is bewegen soms lastig vol te houden. Nu het volop lente is, de zon vaker schijnt, de temperaturen steeds aangenamer worden én de zomer in zicht is, hebben veel mensen zin om het sporten weer op te gaan pakken. Velen weten alleen niet precies welke sport ze willen beoefenen. Meer bewegen hoeft helemaal niet te betekenen dat je een paar keer per week hetzelfde rondje oefeningen in de sportschool doorloopt. Probeer eens een andere sport! Iets dat je echt leuk vindt en/of iets dat je samen met iemand anders kunt doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan de leuke en competitieve sport squashen? Als je het leuk vindt, is het ook makkelijker vol te houden. In deze blog geef ik je een paar redenen waarom je squash eens moet proberen.

Squashen voor je plezier

Squashen

We zijn de hele dag druk en serieus bezig: werk, school, boodschappen, huishouden. Dan kan het heerlijk zijn om eens echt te spelen en je helemaal concentreren op iets totaal anders. Het is absoluut de moeite waard om eens een nieuwe sport te proberen. Wat denk je van squash? Dit is een zeer geschikte sport die je samen met vrienden of je partner kunt doen en biedt inspanning en ontspanning tegelijkertijd. En er zijn nog meer redenen te noemen, waarom squash de perfecte sport voor jou kan zijn.

Het is geschikt voor iedereen

Squash is een ontzettend leuk, eenvoudig en intensief spel voor zowel beginners als gevorderden. De drempel om te beginnen met squashen is erg laag. Je geslacht, leeftijd of vaardigheden doen er namelijk niet toe. Het is éèn van de weinige sporten waarbij je het niveau eenvoudig aan kunt passen met de juiste uitrusting. Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk de afstanden op de baan verkleinen als je pas begint. Voor elke speelniveau zijn de opties oneindig.

De eerste keer kun je het balletje misschien niet bijhouden en blijkt de muur dichterbij te zijn dan je denkt. Geen paniek, met enige oefening ga je de logica van deze sport doorhebben en kun je serieuzer spelen, terwijl het wel echt een spelletje blijft. Omdat het zo’n zeer intense oefening is, wordt squash beschouwd als een ideale cardio work-out. Ongeacht hoe oud je bent, je kunt snel profiteren van goede resultaten als je squash speelt.

Samen gezellig squashen

Het is een leuk spel

Squash is niet alleen een gezonde, maar ook een hele leuke sport waar je veel plezier aan kunt beleven. Datgene wat je in je vrije tijd doet, moet leuk zijn. Anders geef je de hobby vroeg of laat op. Je kent vast wel iemand die met veel ambitie is begonnen met hardlopen of fitnessen, maar binnen no time ook weer gestopt is. Dit komt meestal doordat je niet echt geniet van wat je doet en dan gaat het al snel vervelen. Squash is daarentegen meer dan alleen bewegen: er is fitness, tactiek en techniek bij betrokken. Het is een veeleisende en snelle sport, waarbij je je hersen moet gebruiken en het is vrij zeker dat je, als je op de baan staat, je jouw oneindige to-do lijst even vergeet.

Het mooie aan de sport squash is dat iedereen een leuke spelletje kan spelen. Hiervoor heb je alleen wel de juiste materialen nodig, zoals de juiste ballen, rackets en kleding. Met goed materiaal dat bij jou past is het nóg leuker spelen!

Het is gezellig

Squashen is gezond, leuk én gezellig. Wellicht overbodig om nog eens te benadrukken, maar het doen van iets leuks met anderen samen, vermindert het stressniveau drastisch en maakt je gelukkig. De sociale kant is één van de pluspunten aan squashen. Het is een prachtige sport waarbij je op ieder niveau een goede work-out heb en gezellig samen kan sporten. Tijdens het spelen van toernooien ontmoet je ook nog eens allerlei leuke mensen. Doordat squash in sommige landen nog steeds een vrij onbekende sport is, vormen spelers gemakkelijk een hechte groep die op een familie lijkt.

Samen sporten squash

Ook als je geen competitie of toernooien speelt, is het sociale karakter van deze sport voor veel mensen doorslaggevend om met squash te beginnen. Je kunt leuk kletsen voor de training aan, met je speelpartner praten als je pauzeert en je kunt na afloop van de training gezellig smaken een drankje drinken. De sociale kant is bij squash erg belangrijk, het gaat echt niet alleen om de sport!

Het biedt ontspanning

Squash is bovenal goed voor je lichaam en geest. Het is een sport waarbij je even heerlijk kunt ontspannen, ondanks dat je je inspant. Bewegen verlaagt het stressniveau in je lichaam. Daarom is het na een drukke (werk)dag heerlijk op alle zorgen even van je af te slaan op de baan. Je zult merken dat je je na enkele weken fitter voelt dan ooit.

Het is de gezondste sport

Gezond eten en regelmatig bewegen vormen dé perfecte combinatie voor een fit lichaam. Door regelmatig (intensief) te sporten gaan je spierkracht en conditie met sprongen vooruit. Squash is één van de meest intensieve sporten waarmee je een ijzersterke conditie kunt opbouwen. Het heeft ook wel de reputatie één van de meeste gezonde sporten ter wereld te zijn, want je traint je helemaal lichaam met een hoge intensiteit. Je armen, buik, rugspieren en benen worden sterker. Daarnaast ontwikkel je ook je behendigheid doordat je sprint, stapt, springt en buigt, verbetert squash de cardiovasculaire gezondheid en is het een uitstekende training voor je oog-hand coördinatie en je concentratievermogen.

Intensief sporten squashen

Dit racketspel wordt gespeeld in een gesloten ruimte, waar je constant in beweging bent. Omdat je veel aan beweging toe komt, verbrand je ontzettend veel calorieën. Squashen helpt je dus om een gezond gewicht te handhaven. Dit is misschien wel het grootste pluspunt. In een uur tijd kun je namelijk wel rond de 1.000 calorieën verbranden!

Starten met squashen

Ben je overtuigd en wil je starten met squashen? Dan heb ik een paar squashtips voor je voor een ideale start. Als beginnende squasher kan het balletje je soms om je oren vliegen. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken en blijf doorgaan. Met onderstaande tips leer je om snel beter te squashen,

  • Blijf altijd naar de bal kijken. Als je de bal uit het oog verliest, ben je altijd te laat.
  • Laat de bal in één van de vier hoeken stuiteren. Je tegenstander moet dan verder lopen en door de muren is het lastiger om een goede bal te slaan.
  • Ga direct terug naar de “t” als je de bal geslagen hebt. Dit is het midden van de baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *