Hoe kies je de juiste squashbal?

Vrouw gaat squashen met squashbal en racket

Blauwe of gele stip? Één stip of dubbele stippen? Het kiezen van de juiste squashbal kan soms lastig zijn. Vooral als je nog maar net begonnen bent, kan het grote aanbod aan verschillende squashballen nogal verwarrend zijn. Dat is helemaal niet raar, want bij de meeste sporten is er één soort bal die voor iedereen geschikt is. Bij squash daarentegen zijn er meerdere soorten ballen. De keuze van een squashbal hangt van een aantal belangrijke factoren af. In deze blog vertel ik welke squashballen er zijn en leg ik uit hoe je eenvoudig de voor jouw perfecte squashbal kiest.

Soorten squashballen

Een squashbal is een onmisbaar element in de sport squash om een leuk spelletje te kunnen spelen. Zonder een goede bal is er geen spel. Een goede bal houdt hierbij niet alleen in dat de bal niet versleten mag zijn, maar ook dat de soort squashbal waar je mee speelt, aansluit op jouw speelniveau.

Squashbal en twee squashrackets

Squashballen zijn in meerdere typen verkrijgbaar. Ze kunnen in vier soorten worden onderverdeeld. De kleur en het aantal stippen op de squashbal geven aan om welke bal het gaat. De volgende ballen komen het meeste voor in de sport:

  • zwarte bal met twee gele stippen: voor competitiespelers, de bal heeft weinig stuiterkracht.
  • zwarte bal met één gele stip: voor gevorderde spelers, de bal stuitert een beetje.
  • zwarte bal met rode stip: voor beginnende en gemiddelde spelers, de bal stuitert behoorlijk.
  • zwarte bal met blauwe stip: voor juniors en recreanten, dit is een echte stuiterbal.

Het verschil zit voornamelijk in de stuiterkracht van de bal, maar ook in de grootte. Welke bal het beste geschikt is voor jou, hangt onder andere van je speelniveau af. Maar er zijn ook andere factoren die belangrijk zijn in de keuze voor een bepaalde squashbal. Om je te helpen bij de aanschafkeuze van een squashbal, volgt hieronder een korte uitleg. Daarnaast vind je ook een richtlijn, wanneer het tijd is om de squashbal te vervangen voor een nieuwe bal.

Professioneel squashen

Speelniveau

Zoals hierboven aangegeven hangt de keuze voor een squashbal af van je niveau. Dankzij de gekleurde stip(pen) op een bal, kan deze keuze heel makkelijk gemaakt worden. Spelen met de verkeerde squashbal is een veelgemaakte fout bij beginners. Vaak willen ze te snel met een officiële wedstrijdbal gaan spelen. Hierdoor kun je geen rally gaande houden en leer je minder snel alle aspecten van het spel. Het gevolg is dat veel beginners al snel denken dat de squash sport niets voor hen is, terwijl iedereen juist evenveel plezier op de baan hebben met de juiste squashbal.

Begin daarom altijd met een bal met een rode of blauwe stop. Vervang deze squashbal pas voor een bal met een gele stip wanneer je voldoende hebt geoefend. Werkt dit toch nog niet goed? Ga dan terug naar een bal voor beginners. Het grote voordeel van een bal met een rode of blauwe stip, is dat hij goed stuitert en je de bal niet warm hoeft te slaan.

Omgevingstemperatuur

Een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is de temperatuur op de baan. Deze omgevingstemperatuur, warmte en kou, hebben namelijk grote invloed op de prestaties van de bal. Het is daarom aan te raden om in de koudere maanden voor een bal met meer stuitvermogen te kiezen. Bij hogere temperaturen is de bal langzamer en kun je beter voor een bal met een lagere stuiterkracht te gaan.

De squashbal vervangen

Sporter met squashracket en bal

Squashballen worden, net als tennisballen, uit twee rubberen helften gemaakt die aan elkaar geseald worden. Geleidelijk ontsnapt de lucht uit het balletje en verliest het zijn druk. Het balletje begint hierdoor minder goed te reageren. Zodra dit het geval is, is het tijd om nieuwe ballen te kopen.

Omdat een squashbal veel te verduren heeft, is het belangrijk dat deze op tijd vervangen wordt. Hoe lang het duurt voordat je een squashbal moet vervangen, hangt erg van je speelstijl en hoe vaak je squasht af. Je gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n twee tot drie ballen per maand, als je twee keer in de week 45 minuten per keer intensief aan het squashen bent. Als je veel harde ballen slaat, moet je bal ook sneller vervangen worden. De zwarte ballen met een dubbele gele stip, moeten daarom vaker worden vervangen dan de ballen voor beginners.

Bij een squashbal is het heel belangrijk dat hij optimaal kan stuiteren en een goede veerkracht heeft. Een gebrek hieraan kan erg frusterend zijn. Wil je lekker kunnen spelen, dan dien je je squashbal dus regelmatig te vervangen. Bovendien kan het ook voorkomen dat een balletje lek gaat. Je merkt dan al snel dat het balletje niet goed meer stuitert. Zorg er daarom voor dat je altijd een paar nieuwe squashballen op voorraad hebt in je squashtas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *