De top 8 voordelen van een squash training

Squash gezond voordelen

In het rijtje van meest intensieve sporten staat squash vrij hoog genoteerd. Inmiddels is dit wereldwijd een hele populaire sport. Squash is een binnensport, waarbij je een squashracket en een squashbal nodig hebt. Je speelt dit spel met twee of vier spelers. Het is enorm intensief en biedt daardoor vele voordelen. Het is zelfs erkend als één van de gezondste sporten die er is. Wist jij dat een squash training vele gezondheidsvoordelen heeft? Zowel op fysiek als mentaal vlak. Ik heb de top in deze blog voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Gezond lichaam met squash

De sport squash mag met recht één van de gezondste sporten genoemd worden. Het is een fullbody workout, waarbij je snel moet bewegen. Het is de perfecte cardiovasculaire training. Deze sport is geschikt voor alle leeftijd en is ook nog eens eenvoudig om te leren. Dit komt omdat er veel aangepaste speltypes zijn, voor elke niveau en elk lichaamstype en leeftijd. Hierdoor kan iedereen potjes squash spelen, als een vrijetijdsbesteding of zelfs als wedstrijdsport. Een squash training draagt dus bij aan alle aspecten van een gezond lijf en een gezonde leefstijl. Zowel fysiek als mentaal. De 8 fijnste voordelen van squashen heb ik hieronder voor je verzameld.

8x voordelen voor je gezondheid

1. Behendigheid en vaardigheden

Tijdens een squash training moet je veel verschillende bewegingen maken in een hoog tempo. Rennen, springen, stoppen, draaien, bukken, sprinten en van richting veranderen zijn hier enkele voorbeelden van. Dat je deze bewegingen continue moet maken, zorgt ervoor dat je steeds behendiger wordt en je vaardigheden traint. Hierdoor ontstaat er door het squashen een grote verbetering in het houden van je evenwicht en je algehele snelheid.

2. Coördinatie en flexibiliteit

Dankzij de vele verschillende bewegingen die je moet maken, bevordert squash ook je hand- en oogcoördinatie. De oog- en handbewegingen moeten gecontroleerd en gecoördineerd verlopen. De snelle verwerking van wat je tijdens het spel op de baan ziet gebeuren, verhoogt weer de nauwkeurigheid van alle bewegingen. Een ander voordeel van de snelle en diverse bewegingen die je maakt, is dat er een grote kans is dat je gewrichtsbanden en pezen oprekken. Hierdoor wordt de elasticiteit bevordert, net als de bloedsomloop in je lichaam. Door regelmatig te squashen word je elastischer en flexibeler. Het is tegelijkertijd de beste sport om je coördinatiecapaciteit optimaal te houden, en verder te ontwikkelen. Op deze manier kun je je voor de volle 100% inzetten tijdens een potje squash.

3. Fit lichaam

Squashen is niet alleen een sport waarbij je je armen traint. Het houd je hele lichaam goed in vorm. Alle spieren worden gebruikt tijdens een squash training: je benen, billen, armen en buiken komen allemaal aan de beurt. Een goede fullbody workout dus. Dit zorgt er dan ook voor dat deze sport je sterker maakt en je alle kracht, die je in je hebt, laat gebruiken. Dat heeft vooral te maken met zwaaien van je racket om de squashbal zo snel, hard en nauwkeurig mogelijk te spelen. Deze beweging helpt je ook je armspieren, beenspieren en bil- en buikspieren beter te en intensiever te gebruiken.

Dat je de spieren van je boven- en onderlichaam op hoge intensiteit gebruikt, zorgt dat je veel calorieën kan verbranden tijdens een training. Als je regelmatig squash, zal je op termijn merken dat je een stuk fitter bent geworden. Je kunt sneller reageren, je spieren blijven zich ontwikkelen, waardoor je steeds sterker wordt.

4. Concentratie

Omdat je je ogen, al direct vanaf het begin van een potje squash, continue scherp op de bal gefixeerd zijn, vereist deze sport een goede dosis visuele en mentale concentratie. Het is belangrijk dat je je blijft focussen hoe je slaat en en waar en hoe je de bal weer terugkaatst. Daarbij moet je je ook nog concentreren op de bewegingen en acties van je tegenstander. Hierdoor verbeterd je concentratievermogen gegarandeerd.

5. Cardiovasculair

Een van de andere voordelen voor je gezondheid is een gezond hart. Doordat squash je allerlei bewegingen snel achter elkaar laat doen, rennen, bukken, sprinten, springen, stoppen, draaien, gaan je longen en hart optimaal werken. Een squash training houd je hartslag de hele tijd lekker hoog, wat je hartspieren sterker maakt. Deze spieren ontwikkelen zich naarmate er meer bloed over heen wordt gepompt. Dit verhoogt bovendien je uithoudingsvermogen en dus je conditie, omdat er meer zuurstof aan je spieren geleverd wordt.

6. Sociaal aspect

Squash is een hele sociale sport, een echte teamsport. Je hebt minstens één andere persoon nodig en veel squashhallen faciliteren vriendschappelijke toernooien. Zo zorgen ze ervoor dat geïnteresseerden in deze sport altijd iemand hebben om tegen te spelen. Tijdens het squashen leer je naar elkaar toespelen en je hebt tegelijkertijd een leuk sportmaatje. Hierdoor zorgt deze sport voor veel sociaal contact. Dat voegt veel toe aan een training en er ontstaan vaak nieuwe vriendschappen, en in sommige gevallen zelf relaties.

7. Voldoening en zelfvertrouwen

Na een intensief potje squash heb je als speler een voldaan gevoel en meer zelfvertrouwen. Of je het spel hebt gewonnen of niet. Wetende dat je tegenspeler zo goed mogelijk tegen jou gespeeld heeft, zorgt voor een boost van je zelfrespect.

8. Gezonde geest

Squashen levert een grote bijdrage aan een gezonde feest. Naast dat het vele fysieke voordelen biedt, heeft deze sport ook zeker mentale voordelen. Wanneer je begint is je training 95% fysiek en 5% mentaal, maar zodra je fysieke conditie is verbetert, wordt die verhouding snel anders. In plaats van dat je bezig bent met lucht happen, concentreer je je veel beter op je spelstrategie. Focus op je tegenstander, de squashbal en je omgeving vergroten je ruimtelijk inzicht en je mentale alertheid. Daarbij is het een sport waarbij je heerlijk kunt ontspannen. Bewegen verlaagt het stressniveau in je lijf en squash werkt dan ook als een ideale stressverlichter. Na een drukke, veeleisende dag is het heerlijk om even alle zorgen van je af te slaan op de squashbaan. Het helpt je negatieve gevoelens te verminderen door al je frustratie op de baan eruit te slaan.

Hieruit blijkt wel dat je je lekker kunt uitleven tijdens een squash training, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de verschillende voordelen voor je lichaam. Squash is dus een hele goede keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *