Waarom is een warming-up zo belangrijk?

Squash warming-up tips

We weten allemaal dat het doen van een goede warming-up, voordat je gaat sporten, erg belangrijk is. Alle serieuze inspanning begint met een goede warming-up. Ook bij squash zou elke training of wedstrijd daar mee moeten beginnen. Toch wordt het belang van een goede warming-up nog vaak onderschat. We doen het omdat het hoort of er wordt juist helemaal niet opgewarmd. Dit komt alleen niet ten goede van je lichaam en de training of wedstrijd. Wat is een warming-up en wat is het belang hiervan? Je leest het in deze blog!

Wat is het belang van een goede warming-up?

Dat je je lichaam tijdens een warming-up warm maakt, weet je waarschijnlijk wel. Maar weet jij ook dit één van de belangrijkste onderdelen van een work-out is? Vaak zijn we niet zo goed op de hoogte waarom dit zo belangrijk is. Met een warming-up warm je je lichaam niet alleen op, je bereid jezelf ook goed voor op de komende inspanning. Het helpt je zowel mentaal als fysiek goed voor te bereiden op een training of wedstrijd. Eigenlijk maakt het je lijf en geest wakker en klaar voor zwaardere inspanning. Op deze manier kun je zo goed mogelijk presteren.

Wanneer je geen warming-up doet worden de lichamelijke ongemakken er ook niet minder op. Kortom; met en goede warming-up voor je squashtraining of -wedstrijd kun je ontzettend veel problemen voorkomen. Daarom is het goed om er even bewust bij stil te staan.Sla jij dit onderdeel nog regelmatig over? Lees dan vooral even verder!

Wat is een goede warming-up?

Stretchen alleen is niet voldoende. Squash is een enorm intensieve sport, zelfs één van de meest intensieve. Extra goed opwarmen is daarom bij squash erg belangrijk. Een goede warming-up heeft als doel de spier- en lichaamstemperatuur te verhogen. Daarnaast stimuleert het de bloedtoevoer naar de spieren, waardoor ze extra zuurstof krijgen. Dit heeft positieve gevolgen voor je hele lichaam. Je start met bewegingen met een lage intensiteit en oefeningen, wat je steeds iets meer opbouwt. Dit hoeft niet langer dan 15-20 minuten te duren en zorg dat je warming-up op je training of wedstrijd aansluit. Het is het beste als de rust niet meer dan 5 minuten is.

De ideale opbouwroutine

Hoe kun je dit het beste opbouwen? De perfecte warming-up voor squash bestaat uit ongeveer drie onderdelen, die elk circa 5-7 minuten in beslag nemen. Het eerste onderdeel heeft het verhogen van je hartslag en je lichaamstemperatuur als doel. Vervolgens vergroot je in de tweede fase het bewegingsbereik van je gewrichten, je flexibiliteit en activeer je de belangrijkste spiergroepen. Als laatste bereid je je lichaam en geest echt voor op de training of wedstrijd door je hartslag verder te verhogen met specifieke, intensieve, oefeningen voor het squashen. Bouw dit heel geleidelijk op!

Dit zijn de voordelen

Een goede opwarmroutine zorgt ervoor dat je optimaal kunt presteren. Het is de bedoeling dat je geleidelijk je ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur verhoogt. Een goede en dynamische warming-up voor het squashen levert je heel veel op. Het zorgt er namelijk voor dat:

  • de doorbloeding van je spieren wordt gestimuleerd
  • je spieren zich sneller kunnen aan- en ontspannen
  • de soepelheid van je gewrichten en spieren toeneemt
  • je spierkracht vergroot
  • zuurstof beter vervoerd kan worden
  • de coördinatie wordt verbetert, een snellere reactietijd
  • minder kans op blessures hebt
  • sneller herstelt na een training of wedstrijd, minder kans op spierpijn
  • sneller vooruitgang boekt
  • je metabolisme verbeterd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *