Wel of geen bril dragen tijdens squash?

Squash bril advies

We zien ze steeds vaker op de squashbaan; squash brillen. En dat is niet zonder reden. Er wordt namelijk steeds vaker oogletsel opgelopen tijdens het squashen. Hoe komt dat en waarom kun je beter wel of niet met een squash bril op spelen? Ik vertel je er in deze blog meer over.

Wat zijn squash brillen?

Een squash bril beschermt zowel je gezicht als je ogen tijdens een potje squashen. Dit is een bril die dat speciaal voor squash is gemaakt. Het is geen overbodige luxe om er eentje te dragen tijdens het squashen, bomblessures aan je gezicht en ogen te voorkomen. Squash brillen zijn over het algemeen in twee maten verkrijgbaar, brillen voor jongeren en brillen voor volwassenen. Verschillende bekende sportmerken hebben dit soort brillen in hun assortiment opgenomen. Je ziet ze dan ook in verschillende kleuren, pasvormen en soorten.

Zo zijn er brillen die van een band van elastiek zijn voorzien, die geheel om je hoofd past. Hierdoor valt de bril goed over je ogen en een deel van je gezicht heen en blijft de bril goed zitten tijdens een training of wedstrijd. Andere brillen werken weer alleen met brilpootjes. Brillen met pootjes kun je ook makkelijk vastmaken met klittenband aan de achterkant van je hoofd. Vrijwel alle brillen zijn licht en stevig, waardoor de bril een hoog draagcomfort heeft en je er tijdens het spel geen hinder van ondervindt. Deze brillen beschikken tegenwoordig over alle features om ervoor te zorgen dat de bril niet verschuift tijdens het squashen. Hoe dynamischer de vorm, hoe minder je gezichtsveld wordt belemmerd.

Waarom een squash bril?

Een squash bril is een musthave, maar waarom eigenlijk? Deze uitrusting draag je eigenlijk om één hele belangrijke reden; je eigen veiligheid en gezondheid. Nog veel kinderen en volwassenen zijn creatief met het verzinnen van excuses om maar geen bril tijdens het squashen te hoeven dragen. Het staat misschien niet altijd even mooi, toch is het aan te raden er wel eentje tijdens je work-out te dragen. Het voorkomt namelijk dat de squashbal met een enorme snelheid in je oog komt.

Het aantal ernstige oogletsels dat tijdens een training of wedstrijd squash wordt opgelopen is niet mals. Het percentage van al het oogletsel dat tijdens het sporten wordt opgelopen, en vooral tijdens balsporten zoals squash, ligt hoog. Het vervelende van zo’n bal is dat deze precies in de vorm van je oogkast past en daarom hele vervelende en ernstige verwondingen kan aanrichten. De bal raakt ook nog eens met hoge snelheid en veel je kracht je oog. Er zijn zelfs voorbeelden van squashers die hierdoor voorgoed blind zijn geraakt.

Daarbij squash je in een relatief kleine ruimte, waardoor het risico dat je elleboog of racket van je tegenstander jouw oog, of andersom, raakt vrij groot is.Ervaren spelers lopen overigens net zo veel risico als beginners, waardoor het van harte aan te bevelen is om een squash bril te dragen. Deze brillen zijn tegenwoordig dan ook verplicht voor spelers tot 21 jaar en bij het dubbelspel.

Squash bril kopen

Maar liefst 90% van het oogletsel kan door het dragen van een goede sportbril voorkomen worden. Je ogen zijn één van je meest verfijnde en ook kwetsbare organen. Één van onze favoriete dingen om te doen is met onze ogen kijken, en dat willen we ook graag blijven doen. Speciale squash brillen beschermen je ogen optimaal tijdens het squashen! Koop er ook één, zodat je met sportieve oogbescherming voortaan veilig kunt squashen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *