Welke rol speelt het gewicht van een squashracket?

Squashrackets gewicht tips

Wanneer je gaat squashen moet je met een aantal factoren rekening houden. Zo spelen de spaarspanning van het racket, de samenstelling ervan, het gewicht, en met name ook je speelstijl een belangrijke rol bij de keuze voor een squashracket. Elk racket heeft allerlei eigenschappen en functies voor elke soort speler. Of je nu net begint of deze sport al een tijdje beoefent. In deze blog zoomen we in op het gewicht van rackets en welke rol dit speelt. Lees je mee?

Squashrackets

Wanneer je een squashracket wilt kopen, is de kans groot dat je overweldigd wordt door het aanbod. Voor iedereen is er een geschikt racket. Sommige sporters kopen liever een goedkoop racket, terwijl andere spelers bereidt zijn om meer geld uit te geven voor een squashracket van hoge kwaliteit. Maar wat is een goed racket? Bij de keuze voor een bepaald racket spelen meerdere factoren een rol. Een aantal dingen om te overwegen, voordat je en besluit neemt over het beste squashracket voor jou zijn; kwaliteit, prijs, greepvorm, balans, constructie, de snaren en natuurlijk gewicht.

Als er over de zwaarte van rackets gesproken wordt, gaat het overigens alleen om het frame. Het totale gewicht van het squashracket, inclusief de grip, bumper en de snaren wordt niet door de producenten vermeld. Dit is wel handig om te weten. In deze blog vertel ik je meer over het gewicht en zet ik de voordelen van lichte en zware squashrackets op een rijtje. Scrol snel verder!

Het gewicht

Het gewicht van een racket is erg belangrijk. Hoe hoger het niveau is dat jee speelt, hoe meer je zult merken dat een lichter squashracket fijner speelt en wendbaarder is dan een racket dat zwaarder is. Dit is dan ook de reden dat een lichter racket duurder is dan een racket met meer gewicht. Squashrackets variƫren nogal in gewicht. Doorgaans ligt dit tussen de 110 en 160 gram. Het juiste gewicht hangt in de meeste gevallen af van persoonlijke voorkeur. Wat zijn de voordelen van zowel een zwaar als een lichter racket?

Voordelen licht racket

Het gewicht van deze rackets ligt tussen de 110 – 145 gram. Lichte squashrackets bieden vele mogelijkheden. Zo hebben ze als grootste voordeel dat de een racket met een licht gewicht handelbaar is. Hierdoor kun je snelle slagen maken. Je hieft het racket niet helemaal naar achteren te zwaaien om hard te kunnen slaan. Een licht racket zorgt voor snelle bewegingen van de pols, het hoofd en zorgt voor een zachte aanraking en een goed gevoel voor de bal. Daarbij helpt het bij het misleiden wanneer je voorin het speelveld staat en is het racket bovendien eenvoudiger te bedienen. Je tegenstander kan jouw spel niet goed lezen.

Een licht squashracket is het beste voor sporters die op zoek zijn naar snelheid en/of de ballen willen herstellen. Ook zijn ze geschikt voor spelers met een gevestigde kracht in het bovenlichaam. Het is kenmerken dat naarmate squashers langer spelen, hun voorkeur steeds meer naar een lichter racket verplaatst. Ben jij iemand die op zoek is naar een sqaushracket dat super wendbaar is en waarmee je met een snelle, korte uithaal hard kan slaan? Dan is een racket met een licht gewicht waarschijnlijk iets voor jou!

Voordelen zwaar racket

Squashen met een zwaarder racket kan ook voordelen hebben. Zo biedt een squashracket met een hoger gewicht meer kracht. Omdat je met meer gewicht de squashbal raakt, wordt de bal ook harder en met een grotere swing geslagen. Andere voordelen zijn meer stabiliteit en een simpele impact door de bal heen. Meer gewicht maakt het wel weer minder snel en wendbaar, en heb je bovendien meer tijd nodig voor je racketpreparatie en de kracht komt bij een zwaarder gewicht voort uit een lange beweging. Zwaargewicht squashrackets wegen tussen de 145 – 170 gram.

Het gewicht is erg belangrijk, maar dat hoeft niet de doorslag te geven bij de keuze. Het gehele gevoel moet goed zijn. Sla eens een balletje met meerdere rackets en ontdek welk gewicht squashracket het beste bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *